Διαδικτυακό εργαστήριο για το Foodchain Escape Game

Διαδικτυακό εργαστήριο για το Foodchain Escape Game

Το δεύτερο ευρωπαϊκό εργαστήριο παιχνιδιών ακεραιότητας (έργο που υποστηρίζεται από το Erasmus+) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 27 έως τις 31 Ιουλίου 2021. Κατά τη διάρκεια 5 ημερών, 12 Ευρωπαίοι συμμετέχοντες από τις 6 χώρες εταίρους συγκεντρώθηκαν για να εξερευνήσουν το θέμα της τροφικής αλυσίδας μέσα από το πρίσμα της ακεραιότητας.

Ένα ευρωπαϊκό εργαστήριο για τη δοκιμή του δεύτερου παιχνιδιού απόδρασης FUDPolis με θέμα την τροφική αλυσίδα και τα κυκλώματα τροφίμων.

Με διοργανωτή και επικεφαλής την ExQuorum (πορτογαλική εταίρος του έργου), το εργαστήριο αυτό επικεντρώθηκε στα παιχνίδια που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία από την ExQuorum και το Ortzai Teatro.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα European Integrity Games στοχεύει στη δημιουργία 7 παιχνιδιών που θα εξερευνούν διαφορετικά θέματα σχετικά με την ακεραιότητα. Αυτά τα 7 παιχνίδια δημιουργούνται σε δύο μορφές
– ένα παιχνίδι απόδρασης που θα παιχτεί σε μια συνεργατική ομάδα
– ένα τρισδιάστατο παιχνίδι για σόλο εμπειρία
Από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2021, η ExQuorum και το Orztai Teatro εργάστηκαν για τον σχεδιασμό ενός βίντεο κινουμένων σχεδίων, ενός παιχνιδιού διαφυγής και ενός τρισδιάστατου παιχνιδιού που πραγματεύεται τα θέματα της διατροφικής αλυσίδας, τα κυκλώματα από την παραγωγή έως την κατανάλωση κρέατος και τα ζητήματα ακεραιότητας που σχετίζονται με αυτό.
Οι φοιτητές προγραμματισμού/σχεδιασμού παιχνιδιών από το Πανεπιστήμιο Lusófona συνέβαλαν στη δημιουργία των παιχνιδιών και συνδιοργάνωσαν μια συνεδρία για την παρουσίαση του τρισδιάστατου παιχνιδιού.

Ο στόχος αυτού του εργαστηρίου ήταν κυρίως να δοκιμαστεί η beta έκδοση αυτών των δύο παιχνιδιών και να ληφθούν τα πρώτα σχόλια και οι προοπτικές για βελτιώσεις. Η δραστηριότητα αυτή είχε επίσης ως στόχο να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες να εφαρμόσουν τα παιχνίδια ISG στα δικά τους δίκτυα, κοινότητες και δραστηριότητες. Μέσω των ομαδικών συζητήσεων, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να αποκτήσουν νέες γνώσεις και να κατανοήσουν καλύτερα τα θέματα που συζητήθηκαν. Αυτό βοήθησε στην ευαισθητοποίηση και στην έναρξη μιας διαδικασίας αλλαγής των καταναλωτικών πρακτικών.

Τρίτη 27 Ιουλίου – Έναρξη του εργαστηρίου

Οι 12 συμμετέχοντες από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία καλωσορίστηκαν με μουσική και γνωρίστηκαν μέσω ασκήσεων “σπασίματος πάγου”. Έτσι ξεκίνησε η δυναμική της ομάδας. Ο Hugo Miguel Coelho, καλλιτεχνικός διευθυντής του ExQuorum, έκανε μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος European Integrity Games, καθώς και του προγράμματος του εργαστηρίου και των στόχων του.

Για να ενισχυθεί η δυναμική της ομάδας, διεξήχθη άλλη μια άσκηση σπασίματος του πάγου. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ζωγραφίσουν την εικόνα ενός συμμετέχοντα στο Paint και να μαντέψουν μαζί ποιος ήταν. Αυτό δημιούργησε μια φιλική ατμόσφαιρα στην ομάδα.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνεργατικός καταιγισμός ιδεών γύρω από το ερώτημα “Τι σημαίνει για εσάς η τροφική αλυσίδα;”. Όλοι οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να καταγράψουν τις ιδέες και τις απόψεις τους, έτσι ώστε να προκύψει ένα πλήθος εννοιών και ιδεών που συζητήθηκαν από κοινού.

Αυτή η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με έναν δημιουργικό καταιγισμό ιδεών, με στόχο να φανταστούμε ένα χειρότερο σενάριο, σε σχέση με την τροφική αλυσίδα, “τι θα γινόταν αν τελείωνε ο κόσμος”, το οποίο άνοιξε συζητήσεις για διάφορα πραγματικά ζητήματα.

Τετάρτη 28 Ιουλίου – Εξερευνώντας το θέμα των τροφικών αλυσίδων

Για τη δεύτερη αυτή ημέρα, η ExQuorum παρουσίασε στους συμμετέχοντες όλα τα θέματα που σχετίζονται με το θέμα των τροφικών αλυσίδων, με βάση τον καταιγισμό ιδεών της προηγούμενης ημέρας και τις κύριες έννοιες του θέματος.

Ως αποτέλεσμα, εκφράστηκε η άποψη ότι η τροφική αλυσίδα είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, διότι περιλαμβάνει αλληλένδετα στοιχεία που προκαλούν ανησυχητικές συνέπειες σε διάφορες πτυχές της κοινωνίας.

Η ομάδα ExQuorum αποκάλυψε τα διάφορα στάδια της τροφικής αλυσίδας και τα κυκλώματα τροφίμων με τα ζητήματα και τις επιπτώσεις που συνδέονται με κάθε διαδικασία.
Επιπλέον, κάθε συμμετέχων είχε τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του σχετικά με τα στοιχεία αυτά και να τα συσχετίσει με τη συγκεκριμένη κατάσταση στη χώρα του, τις πρακτικές κατανάλωσης και τις πιθανές λύσεις. Η συνεδρία αυτή ενίσχυσε την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σχετικά με την κατάσταση και τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος.

Με βάση όλες αυτές τις συζητήσεις, πραγματοποιήθηκε ένας δημιουργικός καταιγισμός ιδεών με θέμα “Τι θα γινόταν αν…” για να ολοκληρωθεί αυτή η δεύτερη, πολύ εμπλουτιστική ημέρα.

Πέμπτη 29 Ιουλίου – Δοκιμή της περιοχής παιχνιδιού

Αυτή η τρίτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στις δοκιμές παιχνιδιών.
Το ExQuorum προσφέρει ένα μάθημα που αποτελείται από τρεις παραγωγές: ένα 3D βίντεο κινουμένων σχεδίων, ένα φυσικό παιχνίδι απόδρασης και ένα 3D παιχνίδι, το οποίο βυθίζει τον παίκτη στον κόσμο των αλυσίδων τροφίμων. Τα τρία αυτά κεφάλαια μπορούν να ανακαλυφθούν διαδοχικά ή ανεξάρτητα.
Για να ξεκινήσει αυτή η συνεδρία, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το βίντεο 3D animation, το οποίο εισάγει τα παιχνίδια.
Μετά την προβολή αυτής της πρώτης παραγωγής πραγματοποιήθηκε ομαδική συζήτηση. Οι συμμετέχοντες εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα της παραγωγής του βίντεο και έκαναν προτάσεις για βελτίωση.

Στη συνέχεια, το παιχνίδι διαφυγής θα μπορούσε να δοκιμαστεί. Οι παίκτες έπαιζαν έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, ο οποίος υποπτεύεται μια υπόθεση απάτης και διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα που θα χρηματοδοτούσε την οικογένεια Onesto. Η οικογένεια αυτή, η οποία ανήκει στη μαφία, δραστηριοποιείται στην παραγωγή, τη μεταφορά και την πώληση κρέατος. Ο ντετέκτιβ αποφασίζει να ερευνήσει το σκάφος της οικογένειας, το οποίο είναι πιθανό να μεταφέρει κάποιο προϊόν απάτης. Αφού συγκεντρώσει στοιχεία, ο ντετέκτιβ, τον οποίο υποδύονται οι παίκτες, εξερευνά το γραφείο του αστυνομικού διευθυντή για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την οικογένεια και τη χρηματοδότησή της από την αστυνομία.
Σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι παίκτες έπρεπε να βρουν στοιχεία και να λύσουν γρίφους για να συγκεντρώσουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Με πνεύμα συνεργασίας και χάρη στις ερευνητικές τους ικανότητες, οι συμμετέχοντες έφεραν επιτυχώς εις πέρας την αποστολή τους!

   

Για το τέλος, πραγματοποιήθηκε μια ενημέρωση, αυτή η πρώτη δοκιμή του παιχνιδιού επέτρεψε να πάρουμε ανατροφοδότηση από τους χρήστες που ανυπομονούν να δοκιμάσουν το παιχνίδι σε πραγματικές συνθήκες.

Παρασκευή 30 Ιουλίου – Δοκιμή του τρισδιάστατου παιχνιδιού

Μετά από μια άσκηση προθέρμανσης για την ενίσχυση της δυναμικής, παρουσιάστηκε το τρισδιάστατο παιχνίδι.
Η Ex Quorum δημιούργησε το παιχνίδι με τη βοήθεια πέντε φοιτητών-προγραμματιστών και σχεδιαστών παιχνιδιών από το Πανεπιστήμιο Lusofona, οι οποίοι ηγήθηκαν επίσης της εισαγωγής. Οι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση για να κατεβάσουν το παιχνίδι στους υπολογιστές τους και στη συνέχεια να το παίξουν.
Σε αυτό το παιχνίδι, οι συμμετέχοντες έπαιζαν τον ρόλο της συναδέλφου του προηγούμενου ντετέκτιβ, της Maria Tui. Έχοντας ως αποστολή να ερευνήσουν μια τροφική δηλητηρίαση σε ένα εστιατόριο, οι παίκτες σύντομα ανακαλύπτουν ότι υπάρχει συνωμοσία μέσα σε μια εταιρεία που πουλάει αμφίβολα προϊόντα κρέατος. Μέσα από τρισδιάστατες ρυθμίσεις, οι παίκτες θα πρέπει να συλλέξουν στοιχεία και να λύσουν γρίφους για να αποκαλύψουν την υπόθεση!
Κατά τη δοκιμή αυτού του παιχνιδιού, οι χρήστες εντυπωσιάστηκαν για άλλη μια φορά από την ποιότητα των τρισδιάστατων γραφικών και των λειτουργιών.

Επιπλέον, οι μαθητές συνέχισαν την παρουσίασή τους εξηγώντας τη διαδικασία σχεδιασμού ενός τρισδιάστατου παιχνιδιού από διάφορες οπτικές γωνίες. Το όραμα του παιχνιδιού, η δημιουργία των βάσεων και του σεναρίου, ο σχεδιασμός των διαφόρων στοιχείων που κατασκευάστηκαν με το λογισμικό Unity 3D, οι μηχανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν, η δημιουργία των επιπέδων, οι λειτουργίες του παίκτη, ο σχεδιασμός των διαφόρων γρίφων και τέλος η υλοποίηση του οράματος του παιχνιδιού. Κάθε μαθητής εξήγησε το ρόλο του ή της σε αυτή τη διαδικασία, καθώς και τα ζητήματα και τους προβληματισμούς που εμπλέκονται.
Πλούσια σε πληροφορίες, η συνεδρία αυτή επέτρεψε στους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με το σχεδιασμό παιχνιδιών, παρουσιάζοντας την εξέλιξη και την υλοποίηση της δημιουργίας ενός τρισδιάστατου παιχνιδιού.
Για άλλη μια φορά, η σύνοδος ολοκληρώθηκε με έναν τελικό δημιουργικό καταιγισμό ιδεών “Τι θα γινόταν αν…”, όπου προέκυψαν και συζητήθηκαν διάφορες ιδέες.

Σάββατο 31 Ιουλίου – Αξιολόγηση και κλείσιμο

Για να κλείσει αυτή η εβδομάδα εργαστηρίων, πραγματοποιήθηκε μια συνεδρία ατομικής και συλλογικής αξιολόγησης της ποιότητας του εργαστηρίου και των δεξιοτήτων και της μάθησης των ίδιων των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μια τελική συζήτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα του έργου.

Τέλος, αυτό το εργαστήριο ήταν πολύ εμπλουτιστικό. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να ευαισθητοποιηθούν για τα ζητήματα της τροφικής αλυσίδας μέσα από μια παιγνιώδη εμπειρία και συγκεκριμένους προβληματισμούς σχετικά με αυτά τα σημαντικά θέματα. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν μάλιστα την επιθυμία τους να αλλάξουν κάποιες από τις συνήθειές τους κάνοντας πιο συνειδητές επιλογές κατανάλωσης. Εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους να ευαισθητοποιηθούν εισάγοντας τα παιχνίδια Foodchain στις δραστηριότητές τους.

Ανατροφοδότηση από τους συμμετέχοντες

“Αυτό το πρόγραμμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συνεργαστούμε και να γνωρίσουμε ανθρώπους από άλλες χώρες και πολιτισμούς, να μοιραστούμε και να συζητήσουμε ιδέες για θέματα που μας αφορούν και μας επηρεάζουν όλους”.

“Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία κατά την οποία εξερευνήσαμε ένα θέμα που είναι πολύ συνηθισμένο στον κόσμο μας, αλλά για το οποίο σχεδόν κανείς δεν ενδιαφέρεται, με πολλούς ενδιαφέροντες και διασκεδαστικούς τρόπους.”

“Το θέμα της τροφικής αλυσίδας είναι πολύ σημαντικό για το παρόν και το μέλλον μας. Είναι θεμελιώδες να βρείτε ελκυστικούς τρόπους προσέγγισης όπως σε αυτά τα παιχνίδια. Σας ευχαριστώ πολύ για τη δουλειά σας!”

“Συνειδητοποίησα ότι οι δράσεις της κοινωνίας των πολιτών για τη συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες είναι όλο και πιο σημαντικές, αλλά και πιο πολύπλοκες. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η έννοια των “παιχνιδιών ακεραιότητας” είναι ένας καλός τρόπος για να γίνουν πιο σύνθετα ζητήματα παιχνιδιάρικα.”

“Αυτό το εργαστήριο ήταν μια σπουδαία, διασκεδαστική και καθηλωτική εμπειρία στον κόσμο των αλυσίδων τροφίμων, ένα πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε τις συνήθειές μας! Έμαθα πολλά, με μεγάλη δυναμική της ομάδας και πραγματικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ανυπομονώ να παίξω αυτά τα υπέροχα παιχνίδια, ευχαριστώ! !!”

“Είναι καταπληκτικό να έχεις αυτή την ευκαιρία, να έρχεσαι σε επαφή και να εμπλέκεσαι με πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο καθένας μοιράζεται τη γνώμη του, την πραγματικότητά του και είναι εκπληκτικό να βλέπεις τις διαφορές μεταξύ όλων μας”.

“Το εργαστήριο του EIG για την τροφική αλυσίδα ήταν μια ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη εκδήλωση και σημείωσε πραγματική επιτυχία. Από τη λεπτομερή δομή ενός βιντεοπαιχνιδιού μέχρι το φαγητό που κυριαρχεί στον κόσμο. Σας ευχαριστώ!”

 

Διοργανωτές

Hugo Miguel Coelho, καλλιτεχνικός διευθυντής του ExQuorum

Vicente de Sa, Πρόεδρος της ExQuorum

Οι 5 φοιτητές προγραμματισμού/σχεδιασμού παιχνιδιών από το Πανεπιστήμιο Lusófona – συμμετοχή στη δημιουργία των παιχνιδιών

 

Συνεργάτες :
La Transplanisphère, Παρίσι, Γαλλία
ExQuorum, Έβορα, Πορτογαλία
Teatro Rigodon, Rieti, Ιταλία
Ohi Pezoume, Αθήνα, Ελλάδα
Kulturinitiative Förderband, Βερολίνο, Γερμανία
Ortzai Teatro, Vitoria Gasteiz, Ισπανία

Έργο που υποστηρίζεται από το Erasmus+.

 

Share this Post