την αντίληψη της διαφθοράς
την αντίληψη της διαφθοράς
Δεδομένου ότι η διαφθορά συχνά συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, η μέτρησή της αποτελεί μόνιμη πρόκληση. Οι έρευνες βασίζονται συνήθως στις αντιλήψεις των πολιτών ως πρωταρχικό δείκτη της διαφθοράς, όπως ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας και ο Έλεγχος της Διαφθοράς από την Παγκόσμια Τράπεζα. Συνήθως, μια ομάδα δειγματοληψίας διεξάγεται συνέντευξη και καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως: «Πιστεύετε ότι η διαφθορά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη χώρα σας;».
Το πρόβλημα με τις αντιλήψεις είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστούν και δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στην πραγματικότητα της κατάστασης. Η αντίληψη των επιπέδων διαφθοράς σε μια δεδομένη χώρα μπορεί να έχει πραγματικές συνέπειες για τον κοινωνικό ιστό και την οικονομία (ιδιαίτερα για τις δυνατότητες άμεσων ξένων επενδύσεων).
Τα παιχνίδια
Με το περπάτημα στα παπούτσια του άλλου και τη φαντασία των διαφορετικών προοπτικών, οι παίκτες αναγκάζονται να αμφισβητούν τις προκαθορισμένες υποθέσεις τους για τη διαφθορά και να μάθουν να ξεχωρίζουν το γεγονός από την κοινώς αποδεκτή μυθοπλασία.
Το περιβάλλον: ένα πάνελ ερευνών καθημερινών πολιτών.
Οι χαρακτήρες:
- Ένα διαφορετικό μείγμα πολιτών που αντιπροσωπεύει ρεαλιστικά τη δημογραφία της χώρας
- Ο αγωγός της έρευνας
- Οι πολιτικοί
Η πλοκή:
- Το παιχνίδι ξεκινάει ως ένα απλό δείγμα έρευνας, όπου κάθε χαρακτήρας ζητά τις αντιλήψεις τους για τη διαφθορά στη χώρα τους, χρησιμοποιώντας ερωτήσεις από πραγματικές συνεντεύξεις που διεξήγαγαν οι WBGI και η Transparency International.
- Το παιχνίδι θα προχωρήσει στη συνέχεια να περπατήσει μέσα από τις πραγματικές νομοθετικές διαδικασίες που έγιναν στη χώρα αυτή και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες που έχουν συναντήσει, τόσο από την πλευρά των πολιτικών όσο και από το κοινό.
- Στο τέλος, οι παίκτες ξεκίνησαν για άλλη μια φορά την έρευνα, αλλά αυτή τη φορά αλλάζουν τους ρόλους.