Ηλεκτρονικό εργαστήριο για το Bitcoin Escape Game

Ηλεκτρονικό εργαστήριο για το Bitcoin Escape Game

Το πρώτο εργαστήριο Ευρωπαϊκών Αγώνων Ακεραιότητας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 15 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2021. Κατά τη διάρκεια 5 ημερών, 9 Ευρωπαίοι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για να εξερευνήσουν τους κόσμους των blockchains και των παιχνιδιών διαφυγής.

Ένα ευρωπαϊκό εργαστήριο για τη δοκιμή του πρώτου παιχνιδιού διαφυγής στα Bitcoins

Διοργανώθηκε και διευθύνεται από την ομάδα της La Transplanisphère, αυτό το εργαστήριο επικεντρώθηκε στο πρώτο παιχνίδι διαφυγής που δημιουργήθηκε από τους La Transplanisphère και Ohi Pezoume.

Ως υπενθύμιση, το έργο European Integrity Games στοχεύει στη δημιουργία 7 παιχνιδιών που εξερευνούν διάφορα θέματα που σχετίζονται με την ακεραιότητα. Αυτά τα 7 παιχνίδια θα δημιουργηθούν σε δύο μορφές:
– ένα παιχνίδι διαφυγής που θα παιχτεί σε μια ομάδα συνεργασίας
– μια εφαρμογή για κινητά για σόλο εμπειρία
Από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, οι La Transplanisphère και Ohi Pezoume δούλεψαν στο πρώτο παιχνίδι με θέμα τα blockchain, τα bitcoin και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Με τη βοήθεια ορισμένων εμπειρογνωμόνων και μαθητών από το Science Po Paris, οι δύο συνεργάτες σχεδίασαν τις εκδόσεις beta του παιχνιδιού διαφυγής και της εφαρμογής. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία δημιουργίας εδώ, εδώ και εδώ.

Ο στόχος αυτού του διαδικτυακού εργαστηρίου ήταν επομένως να δοκιμαστεί, σε πραγματικές συνθήκες, αυτή η πρώτη έκδοση των παιχνιδιών και να ληφθούν πρώτα σχόλια. Σε μια συλλογική και συλλογική διαδικασία συζήτησης, οι συμμετέχοντες ήταν επίσης σε θέση να εξερευνήσουν τα θέματα που συζητήθηκαν, να προβληματιστούν για πιθανές βελτιώσεις στα παιχνίδια και να εκπαιδεύσουν το ρόλο του κύριου παιχνιδιού.

 

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου – Έναρξη του εργαστηρίου

Καλωσορίστηκαν με μουσική στην πλατφόρμα Zoom, οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν και ανακάλυψαν ο ένας τον άλλον μέσω ασκήσεων σπάσιμο πάγου. Σε μια φιλική ατμόσφαιρα, δημιουργήθηκε η δυναμική της ομάδας. Οι συμμετέχοντες ήρθαν από τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Αφού γνωρίστηκαν τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου (padlet, whatsapp group, Zoom …), οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν το έργο και τις δραστηριότητες που τους περίμεναν.

Μια διαδραστική συνεδρία για παιχνίδια διαφυγής και μπλοκ επέτρεψε στη συνέχεια στους συμμετέχοντες να βυθιστούν στα θέματα του εργαστηρίου. Με ένα διαδραστικό κουίζ για blockchain και bitcoin, ξεκίνησαν συζητήσεις για το θέμα, τροφοδοτούμενο από ένα επεξηγηματικό βίντεο. Για να τελειώσει αυτή η πρώτη μέρα και να πάρετε μια γεύση από τις επόμενες δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες πήραν μια ματιά στην εφαρμογή για κινητά του παιχνιδιού

 

 

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου – Δοκιμή του παιχνιδιού διαφυγής σε υβριδική έκδοση

Για αυτή τη δεύτερη μέρα, οι συμμετέχοντες βυθίστηκαν άμεσα στο σενάριο παιχνιδιού διαφυγής. Μόλις συνδεθούν, τους είπαν ότι ήταν μαθητές του τμήματος Europol – Financial Fraud. Ένας νέος νόμος μόλις τέθηκε σε εφαρμογή για την ενίσχυση του ελέγχου συναλλαγών μέσω Bitcoin. Πρέπει επομένως να εκπαιδευτούν για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω Bitcoin. Για αυτήν την εκπαίδευση, τίθενται σε πραγματικές συνθήκες και πρέπει να διερευνήσουν μια μεταφορά 1 εκατομμυρίου ευρώ που κινδυνεύει να ξεπλυθεί. Η αποστολή τους: να εντοπίσουν τα χρήματα, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν και να πιάσουν το ξέπλυμα χρημάτων το συντομότερο δυνατό!

Το παιχνίδι διαφυγής παίχτηκε με υβριδικό τρόπο, συνδυάζοντας το παιχνίδι διαφυγής και το συναρπαστικό θέατρο. Ο ηθοποιός Bruno Freyssinet βρισκόταν στην αίθουσα παιχνιδιών διαφυγής με τις ενδείξεις, αινίγματα κλπ. Εγκαταστάθηκαν δύο κάμερες: μια κάμερα ευρείας γωνίας που μαγνητοσκοπούσε ολόκληρο το δωμάτιο και μια κάμερα που έφερε ο Bruno για να δείξει αυτό που είδε. Από αυτές τις δύο κάμερες στο Zoom, οι συμμετέχοντες καθοδήγησαν τον ηθοποιό μέσα από το δωμάτιο, λέγοντάς του πού να κοιτάξει, τι να κάνει και να λύσει τα γρίφους μαζί. Για να διευκολυνθεί η επίλυση των παζλ, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση σε ένα Padlet στο οποίο ο κύριος του παιχνιδιού έβαλε τα γραφικά των ενδείξεων καθώς οι παίκτες τα βρήκαν στο δωμάτιο. Αυτό τους επέτρεψε να κάνουν ζουμ στις ενδείξεις και να το σκεφτούν ενώ άλλοι έψαχναν άλλες ενδείξεις, για να διατηρήσουν την ένθετη και συνεργατική φύση του παιχνιδιού διαφυγής.

Σε ένα συνεργατικό και δυναμικό πνεύμα, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να λύσουν όλους τους γρίφους και να ολοκληρώσουν την αποστολή τους! Μια ενημέρωση επέτρεψε σε όλους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για αυτήν την πρώτη εμπειρία.

 

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου – Επανεξέταση του παιχνιδιού διαφυγής και του σεναρίου

Ανακτήθηκαν από τα συναισθήματά τους της προηγούμενης ημέρας, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τα σχόλιά τους σε μια συνεδρία συνεργασίας. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο Jamboard, δημιούργησαν ένα μωσαϊκό ανατροφοδοτήσεων τόσο θετικών όσο και βελτιωμένων. Μια ομαδική συζήτηση επέτρεψε στους συμμετέχοντες να μοιραστούν τις απόψεις τους, την ανάλυσή τους για το παιχνίδι και τις βελτιώσεις που θα μπορούσαν να προταθούν. Αυτή η διαδραστική συνεδρία ήταν πολύ ενθαρρυντική και εποικοδομητική χάρη στη δημιουργικότητα, την ακρόαση και τις ιδέες των συμμετεχόντων. Αυτή η δημιουργικότητα εκφράστηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της ακόλουθης άσκησης: μια συνεργατική συνεδρία γραφής για τον εμπλουτισμό του σεναρίου παιχνιδιού διαφυγής. Με βάση τις εμπνεύσεις και τα συναισθήματα των συμμετεχόντων, σκεφτήκαμε να προσθέσουμε βίντεο, ήχους και μηνύματα για να ενισχύσουμε τη βύθιση στο παιχνίδι.

 

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου – Δοκιμή της εφαρμογής για κινητά και εκπαίδευση στο ρόλο των μάστερ παιχνιδιών

Μετά από μια δυναμική της ομάδας ενίσχυσης της ενέργειας, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν την έκδοση beta της εφαρμογής για κινητά. Δημιουργήθηκε στο λογισμικό Unity 3D, αυτή η εφαρμογή είναι η ψηφιακή προσαρμογή του “πραγματικού” παιχνιδιού διαφυγής. Βυθισμένοι σε έναν εικονικό κόσμο, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να περιπλανηθούν στις διαφορετικές ρυθμίσεις, να βρουν ενδείξεις και να λύσουν τα αινίγματα κατά τη διάρκεια ενός σόλο πειράματος. Στη συνέχεια, μια συνεταιριστική συνεδρία επέτρεψε σε όλους να εκφράσουν και να προβληματιστούν σχετικά με τα διάφορα στοιχεία του ψηφιακού παιχνιδιού και τις βελτιώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν.

 

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν για να γίνουν μάστερ παιχνιδιών. Παρακολούθησαν για πρώτη φορά μια συνέντευξη βίντεο παρουσιάζοντας συμβουλές για αρχάριους αρχηγούς παιχνιδιών. Σε αυτό το βίντεο που δημιούργησε η La Transplanisphère, δύο εκπαιδευτικοί από το δίκτυο Scape (μια ένωση εκπαιδευτικών που ειδικεύεται στη δημιουργία και την κινούμενη εικόνα εκπαιδευτικών παιχνιδιών διαφυγής στην τάξη) τους έδωσαν πολύτιμες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης παιχνιδιών διαφυγής.

Στη συνέχεια, ένας συμμετέχων εφάρμοσε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που είχε μάθει κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου προτείνοντας ένα μικρό παιχνίδι διαφυγής στην ομάδα. Εγκατεστημένο στον δικό της χώρο με παζλ που είχε δημιουργήσει, αυτό το παιχνίδι διαφυγής ήταν μια πολύ επιτυχημένη εμπειρία με όμορφα τοπία, εφέ φωτισμού και εξαιρετική δράση!

 

 

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου – Αξιολόγηση και κλείσιμο

Αυτή η εμπλουτισμένη εβδομάδα εργαστηρίων έληξε την Παρασκευή με μια συνεδρία αξιολόγησης από τους συμμετέχοντες. Μέσα από ένα ατομικό ερωτηματολόγιο και μια συλλογική συζήτηση, οι συμμετέχοντες έδωσαν ανατροφοδότηση σχετικά με την ποιότητα του εργαστηρίου και την ενίσχυση των δικών τους δεξιοτήτων. Το έργο στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε μερικά εξωτερικά άτομα σε μια διαδικτυακή εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους.

 

Σχόλια από τους συμμετέχοντες

“Είχαμε μια πλούσια, παιχνιδιάρικη εμπειρία που συνεργαζόμαστε με το σχεδιασμό παιχνιδιών, το mastering παιχνιδιών και συζητώντας τη διαφάνεια του ψηφιακού νομίσματος.”

“Ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα να βυθιστώ στη μηχανική και τη λειτουργία του παιχνιδιού και να ακούσω και τις απόψεις των άλλων συμμετεχόντων. Αυτές οι διαδικασίες με βοηθούν πολύ ως δημιουργός, διαμεσολαβητής και συμμετέχων σε άλλες καταστάσεις.”

“Μου άρεσε πολύ να συμμετέχω στην αναπτυξιακή διαδικασία. Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ και να ασχοληθώ με ένα νέο κοινωνικό σύνολο που περιελάμβανε μια μεγάλη ποικιλία ηλικιών.”

«Ήταν μια υπέροχη εμπειρία γιατί έμαθα πολλά και γνώρισα υπέροχους ανθρώπους που δουλεύεις πολύ καλά. Έχω αυξήσει το επίπεδο αγγλικών μου και πραγματικά μου άρεσε πολύ να είμαι σε αυτή την ομάδα και να κάνω τις προτεινόμενες δραστηριότητες».

“Πραγματικά ωραία εμπειρία, πολύ χρήσιμη για άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και να εφαρμόσουν τέτοιου είδους συλλογικές δημιουργικές δομές.”

“Η δοκιμή πραγμάτων που έχουν δημιουργήσει άλλοι και η εξάσκηση στο να σκέφτονται κριτικά και να παρέχουν εποικοδομητικά σχόλια είναι πολύ χρήσιμη για μένα, τόσο ως δημιουργός όσο και ως άτομο που θέλει πραγματικά να είναι μέρος συλλογικών δημιουργικών διαδικασιών. Ήταν μια ωραία εμπειρία έμπνευσης και συνεργασίας Έχω πολλά ερεθίσματα που σκοπεύω να εφαρμόσω στη δουλειά μου! ”

“Δεν έχεις γνωρίσει αυτά τα παιδιά ακόμα; Μην τα χάσεις την επόμενη φορά!”

 

 


Διοργανωτές

Bruno Freyssinet, καλλιτεχνικός διευθυντής των έργων Transplanisphere

Noémie Laurens-Besace, καλλιτέχνης-εκπαιδευτής και διαμεσολαβητής

Marion Pollet, συντονιστής έργου και διαμεσολαβητής

Théophile Gambarrota – Προγραμματιστής παιχνιδιών στο Unity 3D

Αναγνώριση

Για τη συμβολή τους στη δημιουργία του παιχνιδιού διαφυγής, ευχαριστούμε:

Odysseas Velentzas – προγραμματιστής παιχνιδιών, Ohi Pezoume

Οι 3 μαθητές των Επιστημών Po Paris: Nora Roeders (Γερμανία), Aleksander Pappalardo (Ιταλία-Πολωνία) και Ester Davanzo (Ιταλία).

Frédéric Devic, διευθυντής του παιχνιδιού διαφυγής Immersia (Παρίσι)

Pierre Noro, Πρόεδρος Digital, Συντονιστής Διακυβέρνησης και Κυριαρχίας στο SciencesPo Paris

Η Patrice Nadam και η Mélanie Fenaert από το δίκτυο Scape

Συνεργάτες

La Transplanisphère, Παρίσι, Γαλλία
ExQuorum, Έβορα, Πορτογαλία
Teatro Rigodon, Rieti, Ιταλία
Ohi Pezoume, Αθήνα, Ελλάδα
Kulturinitiative Förderband, Βερολίνο, Γερμανία
Ortzai Teatro, Vitoria Gasteiz, Ισπανία

Το έργο υποστηρίζεται από το Erasmus +.

 

 

 

 

 

Share this Post