Εργαστήριο γραφής SciencesPo Paris για το πρώτο παιχνίδι Escape

Εργαστήριο γραφής SciencesPo Paris για το πρώτο παιχνίδι Escape

Από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 22 Ιανουαρίου, το συλλογικό έργο Sciences Po αφιερωμένο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια ακεραιότητας (υποστηριζόμενο από το Erasmus +) συγκεντρώθηκε για μια συνεδρία γραφής. 3 μαθητές μεταπτυχιακού τίτλου συσχετίστηκαν με τον Bruno Freyssinet, καλλιτεχνικό διευθυντή του Transplanisphere, για την ανάπτυξη του πρώτου σχεδίου ενός παιχνιδιού διαφυγής που αμφισβητεί το blockchain και τα κρυπτονομίσματα (bitcoin).

Το συγκρότημα SciencesPo αποτελείται από τους Nora Roeders (DE), Aleksander Pappalardo (It-Pl) και Ester Davanzo (It).

Ο Frédéric Devic, σχεδιαστής παιχνιδιών διαφυγής στο Immersia (Παρίσι) ήρθε να ελέγξει και να δοκιμάσει τη συγγραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη του σεναρίου και η προετοιμασία της επόμενης συνεδρίας εργαστηρίου που είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι (η ημερομηνία αναβάλλεται λόγω του Covid-19), με συμμετέχοντες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία.

Παιχνίδι Blockchain

Οι ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν κρίσιμη την ακεραιότητα. Επηρεάζει βαθιά την αντίληψή τους για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τον ρόλο τους σε αυτήν. Το European Integrity Game γεννιέται για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με θέματα διαφθοράς και ακεραιότητας μέσω του σχεδιασμού διαδραστικών και εκπαιδευτικών εμπειριών παιχνιδιών.

Πάνω από τρία χρόνια, Ευρωπαίοι εταίροι από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία θα σχεδιάσουν επτά παιχνίδια που θα αφορούν την ακεραιότητα σε διάφορες πτυχές. Το πρώτο παιχνίδι στοχεύει να εκπαιδεύσει τους πολίτες σχετικά με την τεχνολογία blockchain και τη συμβολή του στην προώθηση ή τη διάβρωση της ακεραιότητας στις κοινωνίες μας. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του blockchain και της πολυδιάστατης εφαρμογής του, επιλέξαμε το ζήτημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ως μία από τις περιπτώσεις στις οποίες το blockchain διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην περαιτέρω θέτοντας σε κίνδυνο την πολιτική συμπεριφορά.

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα δωμάτιο διαφυγής για να προσελκύσουμε τους ανθρώπους με έναν διασκεδαστικό αλλά εκπαιδευτικό τρόπο. Δεδομένης της συναρπαστικής και διαδραστικής φύσης των σχεδίων, ελπίζουμε να μεταφέρουμε αποτελεσματικά μερικές από τις περιπλοκές του μπλοκ αλυσίδας / ακεραιότητας, αλλά το πιο σημαντικό, να αγγίξουμε τους συμμετέχοντες σε ένα βαθύτερο και πιο συναισθηματικό επίπεδο, προκαλώντας τους συμμετέχοντες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Η ιστορία του παιχνιδιού βασίζεται σε ρεαλιστικά σενάρια. Πρώτον, η ιδέα του blockchain παρουσιάζεται σε μια γενική συνάντηση ενημέρωσης. Δεύτερον, οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε μια ομάδα «καλού» και «κακού». Ο στόχος των «κακών» ομάδων θα είναι να ξεπλένουν χρήματα χρησιμοποιώντας το Blockchain, ενώ ο «καλός» στόχος των ομάδων είναι να πιάσει τους δράστες. Μετά το παιχνίδι, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν μαζί. Αυτή η συνεδρία θα περιλαμβάνει την ανάλυση των παιχνιδιών και περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τις ευκαιρίες blockchain και διακυβέρνησης.

Για να κάνουμε το παιχνίδι προσβάσιμο για άτομα σε άλλες χώρες, θα μετατρέψουμε το δωμάτιο διαφυγής σε ένα διαδραστικό παιχνίδι μυθοπλασίας. Αυτό το παιχνίδι πιθανότατα θα έχει τη μορφή βίντεο, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να καθορίσουν τις επόμενες ενέργειές τους επιλέγοντας μεταξύ διαφορετικών ακολουθιών βίντεο. Το σενάριο θα είναι παρόμοιο με το προηγούμενο. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πτυχές αυτού του έργου θα ακολουθήσουν σύντομα.

 

           

Share this Post