πρώτο παιχνίδι Escape στο blockchain

πρώτο παιχνίδι Escape στο blockchain

Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια ακεραιότητας (υποστηρίζονται από στρατηγικές συνεργασίες Erasmus +) συνδέουν το Transplanisphere με ένα συλλογικό έργο Science Po. Από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020, 3 μεταπτυχιακοί φοιτητές συνεργάστηκαν με τον Bruno Freyssinet (καλλιτεχνικός διευθυντής των έργων της εταιρείας) στο σχεδιασμό ενός παιχνιδιού διαφυγής που αμφισβητεί το blockchain και τα κρυπτονομίσματα (bitcoin).

Το συγκρότημα SciencesPo αποτελείται από τους Nora Roeders (DE), Aleksander Pappalardo (It-Pl) και Ester Davanzo (It).

Το σενάριο του παιχνιδιού επωφελήθηκε από τη συμβουλή του Frédéric Devic, διευθυντή της Immersia (Παρίσι).

Επωφελήθηκε επίσης από τη συμβουλή του Pierre Noro, προέδρου Digital, συντονιστή διακυβέρνησης και κυριαρχίας στο SciencesPo Paris.

Το Escape Game ολοκληρώθηκε λίγο πριν ξεκινήσει το κλείδωμα. Θα περάσει στη δοκιμαστική φάση κατά τη διάρκεια ενός ευρωπαϊκού εργαστηρίου που θα συσχετίζει τους εταίρους του έργου (Kuturinitiative Förderband – De, Teatro Rigodon – It, ExQuorum – Pt,  Ortzaï Teatro – Sp,  Ohi Pezoume – Gr), που αναβλήθηκε λόγω του Covid19.

Image by Tumisu from Pixabay

Παιχνίδι Blockchain

Το παιχνίδι στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το ρόλο της τεχνολογίας blockchain σε σχέση με την έννοια της ακεραιότητας στις κοινωνίες μας. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του blockchain και των πολλαπλών όψεων των εφαρμογών του, επιλέξαμε το θέμα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ως μία από τις περιπτώσεις στις οποίες το blockchain διαδραματίζει ενεργό ρόλο όσον αφορά την απάτη. Αποφασίσαμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι διαφυγής ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Η συναρπαστική και διαδραστική του φύση μας φαίνεται κατάλληλη για τη μετάδοση μερικών από τις λεπτότητες του συνδέσμου blockchain / ακεραιότητας, αλλά πάνω απ ‘όλα για να προσεγγίσει τους συμμετέχοντες σε ένα βαθύτερο και πιο συναισθηματικό επίπεδο.

Pierre Noro, Πρόεδρος του Digital, Governance and Sovereignty Coordinator στο SciencesPo Paris

Ο στόχος είναι διττός

Από τη μία πλευρά, θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμμετέχοντες για το πώς χρησιμοποιείται το blockchain στη διαδικασία ξεπλύματος χρημάτων. Σε επίπεδο παιχνιδιού διαφυγής, αυτό θα γίνει βασίζοντας την εμπειρία του παιχνιδιού σε ρεαλιστικά σενάρια και συμπληρώνοντας το παιχνίδι με ενημερωτικές συνεδρίες πριν / μετά.

Από την άλλη πλευρά, θέλουμε να εμπλέκουμε συναισθηματικά τους συμμετέχοντες. Αυτό θα το κάνουμε διαιρώντας το παιχνίδι σε δύο τμήματα με τους «καλούς» ενάντια στους «κακούς». Αυτά τα δύο «παράλληλα ταξίδια» θα χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν ένα επιπλέον επίπεδο πραγματικότητας, αλλά και για να προκαλέσουν ένα αίσθημα άγχους στους συμμετέχοντες λόγω της ανταγωνιστικής φύσης του παιχνιδιού. Οι δύο ομάδες θα αγωνιστούν και θα προσπαθήσουν να λευκάνουν από τη μία πλευρά τα χρήματα και την άλλη για να πιάσουν τους απατεώνες.

Πριν από το παιχνίδι, θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε τι είναι το blockchain: το γεγονός ότι είναι ανώνυμο και βασίζεται σε ένα σύστημα ασφαλείας με αυτόματη επαλήθευση.
Μετά το παιχνίδι, θα μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες πιθανές χρήσεις του blockchain, τόσο για το “καλό” όσο και για το “κακό”. Επιπλέον, πρέπει να αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί (ΕΕ) αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο εργαλείο, πώς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τους σκοπούς τους και πώς το ρυθμίζουν / τι πρέπει να βελτιώσουν.

 

 

Share this Post