βασικά του έργου
Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν βαθύτατα για τη διαφθορά – τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρομέτρου δείχνουν ότι το 76% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη και ότι περισσότερο από το ήμισυ (56%) πιστεύουν ότι το επίπεδο διαφθοράς στη χώρα τους έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια.
Πώς θα τονωθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή των Ευρωπαίων στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας στο πλαίσιο αυτό; Με δεδομένες τις οικονομίες μας της γνώσης και της καινοτομίας, πώς να αναπτύξουμε δημιουργικά εργαλεία για να αμφισβητούμε την ακεραιότητα, την υψηλότερη στρατηγική προτεραιότητα;
Ακολουθούν μερικές από τις ερωτήσεις που στοχεύει στο European Integrity Games (EIG) να δώσει απαντήσεις.
Από το 2010, η Transplanisphère ανέπτυξε αρκετά ευρωπαϊκά έργα συνεργασίας που διασχίζουν θέματα τέχνης και καύσης σε συνεργασία με το κοινό. Οι ευρωπαίοι εταίροι αυτών των εμπειριών έχουν ανταλλάξει τις πρακτικές τους και συνεργάζονται με προγράμματα δραστηριοτήτων. Μοιράστηκαν επίσης τις γνώσεις τους σε όλα τα εργαστήρια. Μαζί συνειδητοποίησαν το ρόλο τους στον τομέα της ανεπίσημης εκπαίδευσης σε σχέση με την επίσημη εκπαίδευση. Έχουν εντοπιστεί μερικές κοινές αξίες: αυτονομία και κοινωνικοποίηση, συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, αναζήτηση προσωπικής χειραφέτησης, καταπολέμηση του αποκλεισμού.
Συνειδητοποίησαν ότι το θέμα ακεραιότητας είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα για τους πολίτες της ΕΕ, καθώς επηρεάζει βαθιά την αντίληψή τους για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και πώς μπορούν να φανταστούν τον μελλοντικό ρόλο τους σε αυτόν τον κόσμο.
Επίσης, μέτρησαν ότι είχαμε λίγα εργαλεία για να αμφισβητήσουμε αυτό το θέμα μέσω της τέχνης, της δημιουργικότητας και του παιχνιδιού.
Κατά τη διεξαγωγή των πρώτων ευρωπαϊκών μας έργων, έλαβαν επίσης υπόψη τις έρευνες αυτές (EACEA, Eurodesk, Jumping Youth, …) που θεωρούν τους πολίτες σίγουρα μαθητές και πολίτες αλλά και επαγγελματίες, δημιουργούς και παίκτες. Αυτές είναι οι διαστάσεις που θέλουν να βοηθήσουν οι εταίροι. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η καλλιτεχνική πρακτική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για να υποστηρίξουν οι πολίτες την ανάδειξη της ταυτότητάς τους και την κοινωνική τους ένταξη;
Πέρα από την πρόσβαση στον πολιτισμό, η πρακτική επιτρέπει την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων, ικανότητας έκφρασης και προσωπικής επίτευξης.
European Integrity Games (EIG) στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του δημιουργού και της καινοτομίας σε θέματα διαφθοράς και ακεραιότητας. Η κοινοπραξία EIG γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και καθημερινής ζωής των Ευρωπαίων με την ανάπτυξη παιχνιδιών. Οι εμπειρογνώμονες από διαφορετικούς οργανισμούς και περιβάλλον θα σχεδιάσουν, δοκιμάσουν και θα διαδώσουν αυτά τα παιχνίδια σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας.
Τα παιχνίδια θα καλύπτουν τις πρόσφατες εξελίξεις και τα θέματα ακεραιότητας και επίσης πιο “κλασικά” θέματα που δημιουργούν μια αποσπασματική αίσθηση για τους ευρωπαίους πολίτες.
Τα παιχνίδια θα αποτελούνται από δύο εκδόσεις της ίδιας ιστορίας της διαφθοράς ή της απάτης:
• θα είναι ένα παιχνίδι διαφυγής που μπορεί να παιχτεί ως εργαστήριο θεάτρου πολιτών σε μια επίγεια εμπειρία
• το άλλο θα είναι ένα Διαδραστικό Βιντεοπαιχνίδι για έναν μόνο χρήστη, στο οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω οποιουδήποτε smartphone, tablet ή φορητού υπολογιστή
Τι είναι η διαφθορά; Πού και γιατί συμβαίνει η διαφθορά; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να επιτύχουμε προγράμματα κατά της διαφθοράς; Τι κάνει τη διαφθορά διακρατικό και πολιτιστικό; Τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις και οι ενεργοί πολίτες για την καταπολέμηση της διαφθοράς; Εφαρμόζοντας μια προσέγγιση μη τυπικής εκπαίδευσης, το έργο European Integrity Games θα ρίξει φως σε ερωτήματα που δεν είναι εύκολο να απαντηθούν.
Αυτό το έργο θα περιλαμβάνει θεατρικές οντότητες που φέρνουν την εμπειρία τους σε θεατρικές καταστάσεις και χαρακτήρες που απαιτούνται για τα παιχνίδια. Θα προσφέρουν επίσης τις γνώσεις τους για τη διεξαγωγή δημιουργικών εργαστηρίων που θα τονώσουν την ενεργό συμμετοχή των συμμετεχόντων. Το έργο EIG περιλαμβάνει επίσης τις συνεργαζόμενες εταίρους ΟΚ και ΜΚΟ που φέρνουν τις γνώσεις τους στο θέμα της ακεραιότητας και είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την εμπειρία με εμπειρογνωμοσύνη από την άποψη της υπηκοότητας.
Για να προσεγγίσουμε ένα ευρύ κοινό (και πέρα από αυτούς διαμεσολαβητές και καθηγητές), το έργο θα προσαρμόσει ένα καινοτόμο φορέα ανταλλαγής γνώσεων: το παιχνίδι διαφυγής και το διαδραστικό βιντεοπαιχνίδι. Με τη διαφορετική της ποικιλία (θεατρικό εργαστήριο και εμπειρία στο διαδίκτυο), φαίνεται ότι είναι πιο σύγχρονο να απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό και να προσφέρει ένα ελκυστικό φάσμα εργαλείων.